Om HOOF IN MOTION

Hej, Jag heter Anders Hesselgren och är grundare av HOOF IN MOTION. Jag har nästan i hela mitt yrkesliv arbetat som hovslagare för flera av Sveriges främsta travtränare. Jag har även haft förmånen att sko åt flera framgångsrika ryttare inom hoppning och dressyr.

Tusentals hästar föds varje år. Endast en liten del av dessa hästar utvecklas till framgångsrika tävlingshästar med en lång tävlingskarriär. I snart 30 år har jag engagerat mig i att ta reda på hur man kan ge fler hästar chansen med att både kunna minska skador och samtidigt öka prestationen.

Min forskning och upptäckter inom hästens biomekanik har motiverat mig till att försöka ta fram en helhetslösning som jag kallar Equine Orthopedics System. Det är ett långtidsprojekt som just nu bara är på prototypstadiet. Förhoppningen är att inom en snar framtid kunna ta fram färdiga designade produkter som hästskor, mätverktyg och genomtrampsstöd.

Senaste nytt

Mina innovationer och rehabkoncept har nyligen blivit uppmärksammat i Tidningen Ridsport och i Expressen (Klicka på bilderna) Längst ner på sidan kan du läsa fler nyhetsklipp om mina projekt.

Skador i rörelseapparaten

Ett friskt och elastiskt gaffelband är helt avgörande för prestationen och minskade skador i rörelseapparaten.

Gaffelbandets funktion är att stabiliserar kotan för att motverka övertänjning, absorbera chockstöten och lagrar energi som sedan omvandlas till rörelseenergi.

Gaffelbandsskador orsakas oftast av repetitiv övertänjning eller en längre tid av överansträngning. Rätt hovvinklar och rörelsemönster är helt avgörande för snabbare läkning och ett hållbart resultat.

Gaffelbandsskada diagnostiserad till 60-80%.

Återbesök efter 7 veckor.

Upprepad övertänjning och överbelastning är en stor orsak till skador i leder, senor och gaffelband. Övertänjning minskar med tiden elasticiteten i stödjestrukturen vilket också förvärras med åldern. Ett övertänjt gaffelband påverkar rörelsemönstret negativt och hämmar prestationen

Equine orthopedics System

”Unika påstående kräver unika bevis”

Equine Orthopedics System är en egen innovation med målsättningen att i framtiden kunna ta full kontroll på hästens naturliga balanspunkter vilka styr rörelsemönstret. Vi har utvecklat flera egna innovationer bland annat ett unikt mätinstrument som är kopplat med en världsledande sensorteknik som läser in rörelsemönstret i detalj i förhållande till puls och andning. 

Övergripande procedur för att hitta rätt vinklar och balans. 

Detaljerade analyser av underbenet och hovens markkrafter i symmetri med vänster och höger.
Analys av symmetri i kors,höft, bog- och bäcken i förhållande till underbenet och hovens markkrafter.
Pulsmätning hjälper systemet att optimera mätvärdena och rörelsemönstret till lägsta puls.
Systemet kan beräkna VO2 – Den maximala syreupptagningsförmågan i liter syre per minut.

Världsledande sensorteknik

25 års forskning av hästens biomekanik har banat väg för innovationer som tillsammans med senaste sensortekniken ger detaljerade analyser av underbenet och hovens markkrafter.

Vi använder ett världsledande sensorsystem som har avancerade algoritmer som läser varje enskilt steg i ett 40-tal olika rörelsesvärden som kan utökas genom att korsläsa värdena till kvotvärden. – Alla värden mäts i symmetri med vänster och höger.

Systemet täcker allt det vi behöver vilket innebär att vi inte är i behov att investera i höghastighetskamera, 3D-system eller avancerade tryckplattor.

Några exempel på mätvärden är inbromsningens snabba hastighetsförändringen, chockstöten och kroppsviktens maxbelastning. Steglängden, kontakttid i underlaget, svävningsrörelsen, tiden i luften, isättningsfasen i tre moment, rörelserytmen och hur hoven pronerar i luften i förhållande till landningen. 

Systemet lägger också till hur rörelsemönstret påverkas av fästet i underlagets varierande strukturer, hur hoven är balanserad med olika typer av beslag och sulor i förhållande till hovvinkel och överrullning.

En riktigt spännande nyhet!

Inom kort får vi hem ett system som har unika funktioner att kunna läsa vinkeln, asymmetri och rörelsestörningar i kors,höft, bog- och bäcken. – Mätvärden som vi kan läsa i symmetri med vänster och höger; Lutningen – Snedheten – Rotationen – Vertikala svängningar – Lutning / rotation i förhållande till  tiden

Nu letar vi efter skadade projekthästar att köpa. Kontakta Anders Hesselgren, 0760 28 20 11 eller mejla anders@hoofinmotion.se

Unikt mätverktyg

För att hitta rätt vinklar använder vi en egen innovation som endast finns i ett exemplar  – Ett världsunikt ortopedisk mätinstrument som är justerbart i alla vinklar med en revolutionerande funktion att gjuta en ortopedisk sula som korrigerar felställningarna.

Med instrumentet hittar vi de små felställningarna som är omöjligt att uppfatta med ögat.

Vår filosofi är att den repetitiva processen med en marginell felställning i rörelsemönstret orsakar en liten skada i varje steg. Om mikroskadan inte hinner läka mellan träningspassen så ökar risken markant att utvecklas till en allvarligare skada.

Balanspunkter

”Kartläggningen av balanspunkterna bygger på klassisk fysik och kopplingen mellan krafter och rörelser”

”Hoven och underbenets balanspunkter påverkar hela kroppen att röra sig på ett karakteristiskt sätt” 

Det är väldigt viktigt att lägga fokus på balanspunkterna som direkt påverkar rörelsemönstret, vilka några är att anpassa övertänjning i genomtrampet i förhållande till längden på kotbenet, som ledriktningen i knä kota och has i förhållande till överrullningen.

Vårt systems algoritmer gör det också möjligt att kunna förutsäga den totala kraftmönstret i övre delen av kroppen genom att läsa kraften i benets nedre del när den träffar underlaget.

På gång

”När hoven träffar marken med en klassisk hästsko går rörelseenergin helt förlorad i varje steg.”

HOOF IN MOTION grundades med syftet att utveckla en effektiv hästsko som både minskar skador och ökar kapaciteten. – En Hästsko som redan för 17 år klarade en nyhetsgranskning för patent.

Det går lugnt säga att vår hästsko var långt före sin tid. Den har närmast samma design och exakt de egenskaper som de löparskor som nu kallas för ”superskon” som fullständigt revolutionerar löpningen med större effekt än EPO-dopning – Läs mer här..

Vår superhästsko är konstruerad efter ett geometriskt mönster som ger en dynamisk och mjuk och jämn övergång med en eftergift som med en studs i frånskjutet ger en hävstångskraft utan extra muskelkraft. Skon är designad så att nedslagets stötvågor kollapsar vilket drastiskt minskar skadliga stötvågor upp i benet.

Genom det senaste hästskoprojekt upptäckte vi tidigt att det går att utveckla en hästsko som har potential att revolutionera hästbranschen men också att en hästsko är helt beroende att hoven är i rätt vinkel.

Det har gjort att jag senaste åren lagt hästskon på vila och i stället fokuserat på att utveckla Equine Orthopedic Systems som med mätverktyg och senaste sensorteknik hittar det perfekta individuella rörelsemönster som hästskon kräver för att få full effekt.

Med våra innovativa hästskor tog vi fyra V75-segrar

En tämligen enkel V75-seger med våra träningsskor

Hovsprickor

Vi använder en mycket skonsam teknik som omgående gör hästen ohalt och kan träna och tävla redan efter en halvtimme.

Om oss i media

Våra tidigare projekt har blivit uppmärksammade i flera av de största nyhetsmedierna.

För några år sedan drev jag ett forskningsprojekt med syfte att testa fram nya hästskor och kartlägga balanspunkterna som påverkar hästens rörelsemekanik. Hästarna köptes in billigt eller skänktes till projektet. Med ny teknik på hovarna sprang hästarna in under tre år in närmare – 3 miljoner kr!

Projektets bästa häst Jasper Lane kom med dubbla gaffelbandsskador. Efter rehab-träningen gjorde han comeback som 10-åring och gick från ”noll” till världseliten på drygt ett år. Jasper Lane tog ett 10-tal uppmärksammade segrar. Han tävlade i flera internationella lopp som Olympiatravet (5:a), Sweden Cup (4:a), Prejs Der Giganten (5:a), Sex V75-finaler. Jasper Lane tjänade totalt 2,4 miljoner kr som 10-åring till 12 års ålder.

Nyhetsklipp

[/col]
[/row]