Ett rehab- och träningskoncept som förebygger och behandla skador

Forskningsstudier visar att skador i rörelseapparaten, knä, leder, senor och ligament orsakas nästan alltid av felställningar i rörelsemönstret och brister i hovbalansen.

Equine Orthopedic Systems innefattar också en framgångsrik och skonsam rehab- och träningsmetod som ger hög träningseffekt med att aktivera hela kroppen med ett luftigt och dynamiskt rörelsemönster.

Hej, jag heter Anders Hesselgren, grundare av HOOF IN MOTION och Equine Orthopedic Systems. Jag har över 30 års erfarenhet av träningsfysiologi, och hovslagare som för Stig H Johansson, Sören Nordin och Stefan Hultman.

Equine Orthopedic Systems är utvecklat genom 25 års forskning med inriktningen på att förstå länken mellan hästens rörelsemekanik till skador i rörelseapparaten och påverkan av prestationen.


EQUINE ORTHOPEDIC SYSTEMS använder samma sensorteknik som revolutionerar forskningen inom idrottsfysiologin

25 års forskning av hästens biomekanik har banat väg för innovationer som tillsammans med senaste sensortekniken ger detaljerade analyser av underbenet och hovens markkrafter. Visionen är att i detalj korrigera avvikelser i rörelsemönstrets för att minska skador och öka prestationen.

Avancerade algoritmer läser varje enskilt steg i 15 rörelsesvärden som kan utökas genom att korsläsa värdena till kvotvärden. – Alla värden mäts i symmetri med vänster och höger.

Exempel på värden är ”Bromsningens snabba hastighetsförändringen till noll i millisekunder”, chockstöten och kroppsviktens maxbelastning. steglängden, kontakttid i underlaget, svävningsrörelsen, tiden i luften, isättningsfasen i tre moment och hur hoven pronerar i luften i förhållande till landningen. 

Systemet lägger också till hur rörelsemönstret påverkas av fästet i underlagets varierande strukturer, hur hoven är balanserad med olika typer av beslag och sulor i förhållande till hovvinkel och överrullning.

En viktig del är att lägga fokus på balanspunkterna som direkt påverkar rörelsemönstret, vilka några är att anpassa övertänjningen i genomtrampet i förhållande till längden på kotbenet – Ledrikningen i knä kota och has i förhållande till överrullningen.

Även små avvikelser i rörelsemönstret är en stor risk för skador

Equine Orthopedic Systems hittar de små felställningarna som är omöjligt att uppfatta med ögat. Den repetitiva processen med en marginell felställning i rörelsemönstret orsakar en liten skada i varje steg. Om mikroskadan inte hinner läka mellan träningspassen så ökar risken markant att utvecklas till en allvarligare skada.

Jag utvecklar just nu en första prototyp till ett världsunikt ortopedisk mätinstrument som är justerbart i alla vinklar med en revolutionerande funktion att gjuta en ortopedisk sula som korrigerar felställningarna.

Att kontrollera rörelsemönstret ger många möjligheter

De bästa hästarna har i princip samma rörelsemönster för att uppnå högre hastigheter, vilket går med fördel att re-konstruera på hästar med ett ineffektivt rörelsemönster. Det gör det också möjligt att utforma nya typer av hästskor, individuella träningsmetoder och andra produkter.


hästskor


HOOF IN MOTION grundades på syftet att utveckla ett helt nytt koncept av hästskor. Målsättningen är att utveckla hästskor som minimerar skador, förbättrar koordinationen och utjämnar eventuell muskelobalans. Ökar prestationen – Förebygger, lindrar och behandlar skador.

Grundtanken är att hästen håller sig friskare genom att röra sig på varierande underlag. Enformiga underlag passiviserar kroppens balans- och koordinationssystem. Det komplexa muskelsystemet får inte de impulser de behöver. Hästens naturliga rörelsemönster påverkas därför negativt. Detta leder, i sin tur, ofta till belastnings- och förslitningsskador som slutligen ger hältor.


genomtrampsstöd


Träning och tävling medför nedbrytning och övertänjning ju äldre hästen blir. Det ger till slut en överbelastatning i genomtrampet, hästen tappar fart, tid och effektivitet. Med tiden ökar skaderisken frekvent särskilt för gaffellbanden. Kraftigt genomtramp kan också vara medfött.


MITT SENASTE TRÄNINGSKONCEPT


Mina projekthästar var äldre, utdömda med karriären bakom sig på grund av allvarliga skador. De köptes billigt eller donerades till projektet. Med min uppfunna rehab-träning och ny teknik på hovarna kom alla tillbaka och sprang i nästan 3 miljoner kronor med många fantastiska prestationer.

Projektets bästa häst Jasper Lane kom med dubbla gaffelbandsskador. Efter rehab-träningen gjorde han comeback som 10-åring och gick från ”noll” till världseliten på drygt ett år. Många menar på att det aldrig har hänt förut. Jasper Lane tävlade i flera internationella lopp som Olympiatravet (5:a), Sweden Cup (4:a), Prejs Der Giganten (5:a), 6 stycken V75-finaler, jasper tjänade totalt 2,2 miljoner kr som 10-åring till 12 års ålder.

Min projekt har uppmärksammat i Sveriges ledande mediakanaler!

Laddar

Kontakt –  Anders Hesselgrenchatbox – email anders@hoofinmotion.se or call  +46 (0)760 28 20 11