”Även små avvikelser i rörelsemönstret är en stor riskfaktor för katastrofala skador i rörelseapparaten”

Skador i rörelseapparaten, knä, leder, senor och ligament drabbar i princip alla sportshästar. Studier visar att uppemot 90% av alla skador i extremiteterna är kopplat till hovformen och rörelsemönstret.

25 års forskning av hästens biomekanik har banat väg för våra innovationer som tillsammans med senaste sensortekniken ger detaljerade analyser av underbenet och hovens markkrafter, vilket gör att vi i detalj kan korrigera och optimera avvikelser i rörelsemönstrets alla teknikvariationer för att minska och behandla skador.

Equine Orthopedic Systems hittar de små felställningarna som är omöjligt att uppfatta med ögat. Den repetitiva processen med en marginell felställning i rörelsemönstret orsakar en liten skada i varje steg. Om mikroskadan inte hinner läka mellan träningspassen så är det närmast en garanti att den utvecklas till en allvarligare skada.

För att enklare kunna korrigera felställningar har vi har tagit fram en första prototyp till ett världsunikt ortopedisk mätinstrument som är justerbart i alla vinklar med en revolutionerande funktion att gjuta en ortopedisk sula som korrigerar felställningarna.

Mätinstrumentet ser också till balanspunkterna i genomtrampet i förhållande till längden på kotbenet och ledrikningen i knä kota och has.

”Vi använder samma avancerade sensorteknik som revolutionerar forskningen i idrottsfysiologi”

Gravitationskraften gör det logiskt att vår forskning visar att i princip alla stjärnhästar har samma teknik och rörelsemönster för att uppnå snabbare hastigheter eller hoppa högre. Kunskapen som har gjort att vi hittat rätt balans för 100-tals hästar som höjt sig flera klasser i prestation, varav flera till världsstjärnor.

Tidigare har vi arbetat helt mekaniskt med fasta principer under många skoperioder. Nu förenklas proceduren avsevärt med att implementerat vårt nya sensorsystem som kan mäta 15 rörelsemoment i varje steg. Genom att korsläsa vissa mätvärde till kvotvärden så ger det alla variabler som behövs för att optimera varje häst´s individuella rörelsemönstret till perfektion på bara några få skoningar.

Vi har nu full koll på variabler som hovens snabba inbromsning och hastighetsminskning till noll i millisekunder, chockstöten och kroppsviktens maxbelastning. steglängden, kontakttid i underlaget, svävningsrörelsen, tiden i luften, isättningsfasen i tre moment och hur hoven pronerar i luften i förhållande till landningen.

Systemet lägger också till hur rörelsemönstret påverkas av fästet i underlagets varierande strukturer, hur hoven är balanserad med olika typer av beslag och sulor i förhållande till hovvinkel och överrullning.


Vi utvecklar också framtidens hästskor som har egenskaper att utjämna koordinationen och absorberar stötvågor. Hästskor som är helt anpassade efter hästens individuella rörelsemönster och kraftanvändning i underlaget.


BodyFeeling är vår framgångsrika rehabträning som ger en hög träningseffekt under läkningsprocessen med att aktivera hela kroppen med ett luftig och dynamiskt rörelsemönster.


Läs mer om oss..

Kontakta oss om du vill samarbeta med att utveckla världens viktigaste, roligaste och spännande projektet.

Skriv i chatboxen – mejla anders@hoofinmotion.se eller ring 0760 28 20 11