ATG.se: Jasper Lane – en sällsynt V75-favorit

Från skadedrabbad, utdömd och otränad under tre år till hyllad V75-stjärna med en ”strålande” skoning.

Anders Hesselgren står bakom årets stora förvandlingsnummer inom svensk travsport.  På lördagen startar Jasper Lane som favorit i silverdivisionen.

26 segrar på 75 starter är imponerade siffror för vilken travhäst som helst.

Sett till det var Jasper Lane född till stjärna och bara en i mängden av framgångsrika individer som varje vecka får kliva in i travsportens finrum V75.
Men tittar man på historien om tioåringen så inser man att vägen till höstens framgångar varit lika lång som osannolik.
11 juni i fjol gick en i Sverige helt okänd tyskfödd nioåring med en halv miljon kronor på kontot kvallopp på Rommetravet.
En dryg månad senare tävlade han på samma bana och slutade oplacerad, långt ner i det slagna fältet.
Inget överraskande resultat sett till bakgrunden. Hästen hade nämligen inte startat sedan 2007 och slumpats bort för ett symboliskt belopp till hovslagaren Anders Hesselgren i samband med köpet av en annan häst några månader tidigare.

– Han hade köpts från Tyskland i ett paket med andra hästar och stått på Axevalla en tid. Det fanns ett tiotal tränare som tittat på honom. Sett till hästens skador och att han inte hade tränats på tre år så kan jag förstå att ingen ville ha honom, säger Anders Hesselgren som ändå nappade på erbjudandet att ta Jasper Lane ”på köpet” då han köpte en annan häst i samlingen, Kobold.

 

Strålande skoning
Där kunde man sätta punkt. Om den talangfulle glasbiten som inte höll för träning och fick sluta sin karriär.
Men med en kombination av vilja, experimentlusta och gediget kunnande fortsatte Hesselgren att träna sin nioåring.
En egentillverkad specialsko hjälpte till att avlasta skadan och gjorde att hästen plötsligt höll för såväl träning som kontinuerligt tävlande.
Ett halvår senare kom första vinsten i Sverige och i mars i år skrällde Jasper Lane i ett bronsdivisionsförsök på Solvalla för Jan-Åke Hoas.
Hästen fortsatte att placera sig i så gott som varje start och visade även om segrarna uteblev att han hade kunnandet att försörja sig i den tuffa konkurrensen mot oftast betydligt yngre konkurrenter.
Det var då nästa steg i utvecklingen kom. Jasper Lane flyttades från Gotland till Anders far Lasse Hesselgrens stall på Tadem gård några mil norr om Stockholm.
Tre starter senare provades hästen barfota runt om för första gången. Som bushårt uppanmäld mot absoluta eliten i Bollnäsloppet och spelad till över 80 gånger pengarna kördes hästen mycket defensivt av Erik Adielsson och backades ner invändigt sist i fältet.

Jag minns hur jag tänkte när han började söka sig loss i sista kurvan. Jag hoppades att hästen inte skulle bli utklassad så att man fick skämmas. Sedan förstod jag ingenting, säger Lasse Hesselgren.
Jasper Lane accelererade nämligen enormt när luckan kom och gick fortast av alla över mål som femma.

När Erik Adielsson kom in till stallet efteråt sade han rätt ut att han aldrig blivit så överraskad av en häst i ett lopp någonsin, säger Hesselgren senior som numera står som officiell tränare.
Men huvuddelen av det dagliga ansvaret står fortfarande Anders för och det är han som lyfter upp Jasper Lane tydligt skadedrabbade vänstra bakben för att visa en hemlighet på undersidan av hoven.

Titta på strålen (”stötdämparen” i hovens mitt), den är mycket större och hårdare än normalt. Det är resultatet efter skoningen vi tränat honom med. Nu springer han nästan bara på strålen och kan därför vara barfota dygnet runt. Enda gången jag skor honom numera är inför värmningarna.

”Ytterligare ett par växlar”
Och att barfotadansen var den sista pusselbiten behövdes för att Jasper Lane skulle nå sin fulla potential stod snart klart. I starten efter spurtade han ner ett skapligt gäng på Mantorp och gästkörande Jennifer Tillman kunde knappt sluta med superlativen i vinnarcirkeln.
Jasper Lane följde upp med att reglera ett tufft gäng på Solvalla utvändigt ledaren innan han i senaste starten efter en mycket dryg inledning i spåren föll med flaggan i topp som trea.

Hästen trivs. Det är det som är grunden. Han trivs med livet och att få busa med sin kompis på dagarna. Han mår som en prins, säger Lasse Hesselgren och nickar bort mot hagen där Jasper Lane och Kobold jagar ikapp.
Att veckans jackpot gör att det är 50 miljoner kronor i V75-potten och att Jasper Lane får bära favoritskapet i den avslutande avdelningen verkar inte betunga varken far eller son. Det är nämligen en helt annan häst som nu återvänder till banan där han inledde sin nya karriär för ett och ett halvt år sedan.

Jag upptäckte en sak i går (torsdag) som går över mitt förstånd egentligen. Jag körde ett relativt hårt jobb och Kobold som gick med var helt slut efteråt. Men Jasper Lane var inte ens svettig, han drog inte en suck. Det gör att jag tror att hästen ska vara ännu bättre på lördag och att det finns ytterligare ett par växlar i honom, säger Anders Hesselgren innan pappa Lasse avslutar med sitt råd till V75-spelarna:

Jasper Lane kan de spika, sedan är det ju sex andra lopp som de kan ägna sig åt.

Robin Johansson