Equine Orthopedics System är ett helhetskoncept som innefattar flera av våra unika innovationer. I systemet ingår innovativa hästskor, ett reglerbart sen- och gaffelbandsstöd, ett mätinstrument med multipla funktioner, ett sensorsystem som läser in rörelsemönstret med detaljerade analyser av hovens- och underbenets markkrafter.

”Ett friskt och elastiskt gaffelband och tåsträckare är helt avgörande för ett skonsamt rörelsemönster”

HOOF IN MOTION har i över 25 år forskat i kopplingen med skador i rörelseapparaten till stödjestrukturen och rörelsemönstret. Ett arbete som resulterat i en högeffektiv behandlingsmetod som även kan öka prestationen.

Gaffelbandsskada – 60-80%.

Återbesök efter 7 veckor.

”Ytliga tåsträckaren är förgrenat med gaffelbandet”

Ytliga tåsträckaren löper på framsidan av benet och har som funktion att sträcka och böja tån, den styr även frambenets armbågsrörelse och bakbenets hasrörelse. Ytliga tåsträckaren är kopplat till tålängden och är förgrenat med gaffelbandet som är kopplad till trakthöjden.

Genom att balansera tåsträckaren i balans med gaffelbandet hamnar samtliga vitala delar i den komplexa stödjestrukturen i jämvikt. Vilket innebär att man främst behöver fokusera på ytliga tåsträckaren och gaffelbandet för att hitta ett effektivt och dynamiskt rörelsemönster som både minskar skador och ökar prestationen.

”När hoven träffar marken med en klassisk hästsko går rörelseenergin helt förlorad i varje steg”

HOOF IN MOTION grundades 2010 med syftet att utveckla en effektiv hästsko som både minskar skador och ökar kapaciteten. Våra hästskor är konstruerad efter ett geometriskt mönster som ger en dynamisk och mjuk och jämn övergång med en eftergift som med en studs i frånskjutet ger en hävstångskraft utan extra muskelkraft. Skon är designad så att nedslagets stötvågor kollapsar vilket drastiskt minskar skadliga stötvågor upp i benet.

”Unikt mätverktyg”

För att hitta rätt vinklar använder vi en egen innovation som endast finns i ett exemplar  – Ett världsunikt ortopedisk mätinstrument som är justerbart i alla vinklar med en revolutionerande funktion att gjuta en ortopedisk sula som korrigerar felställningarna.

Med instrumentet hittar vi de små felställningarna som är omöjligt att uppfatta med ögat.

Den repetitiva processen med en marginell felställning i rörelsemönstret orsakar en liten skada i varje steg. Om mikroskadan inte hinner läka mellan träningspassen så ökar risken markant att utvecklas till en allvarligare skada.

”Världsledande sensorteknik” 

30 års forskning av hästens biomekanik har banat väg för innovationer som tillsammans med senaste sensortekniken ger detaljerade analyser av underbenet och hovens markkrafter.

Equine Orthopedics System använder ett världsledande sensorsystem som har avancerade algoritmer som läser varje enskilt steg i ett 40-tal olika rörelsesvärden som kan utökas genom att korsläsa värdena till kvotvärden som mäts i symmetri med vänster och höger.

Systemet täcker allt det vi behöver vilket innebär att vi inte är i behov att investera i höghastighetskamera, 3D-system eller avancerade tryckplattor.

Systemets algoritmer gör det möjligt att kunna förutsäga den totala kraftmönstret i övre delen av kroppen genom att läsa kraften i benets nedre del när den träffar underlaget.

”Nyckeln är klassisk fysik och kopplingen mellan krafter och rörelser”

Detaljerade analyser av underbenet och hovens markkrafter i symmetri med vänster och höger.
Analys av symmetri i kors,höft, bog- och bäcken i förhållande till underbenet och hovens markkrafter.
Pulsmätning hjälper systemet att optimera mätvärdena och rörelsemönstret till lägsta puls.
Systemet kan beräkna VO2 – Den maximala syreupptagningsförmågan i liter syre per minut.

Några exempel på mätvärden är inbromsningens snabba hastighetsförändringen, chockstöten och kroppsviktens maxbelastning. Steglängden, kontakttid i underlaget, svävningsrörelsen, tiden i luften, isättningsfasen i tre moment, rörelserytmen och hur hoven pronerar i luften i förhållande till landningen. Systemet lägger också till hur rörelsemönstret påverkas av fästet i underlagets varierande strukturer, hur hoven är balanserad med olika typer av beslag och sulor i förhållande till hovvinkel och överrullning.

Metod för lagning av hovsprickor

En mycket skonsam metod som omgående gör hästen ohalt och kan träna och tävla redan efter en halvtimme.