Doktor Trav: Gruset avslöjar vinnarna

Trav365:s nye krönikör tittar bland annat på hur mycket grus travhästarna skvätter för att se om en häst kommer att vinna eller inte.Trav365:s nye krönikör tittar bland annat på hur mycket grus travhästarna skvätter för att se om en häst kommer att vinna eller inte.

Alla drömmer om att hitta säkra vinnare.

Efter 20 års slit har jag äntligen lyckats.

Min metod: studera hur mycket grus det stänker efter hästens bakben för att utvisa vilken häst som har bäst fäste.

Min metod är utprovad och förfinad efter 20 års erfarenhet som hovslagare samt studier och forskning om rörelsemekanik. Jag har granskat tusentals hästar och vet nu att bästa sättet är att bedöma en hästs rörelse är i defilering och provstart. I de sekunderna har ni nyckeln till pengarna. En gång prickade jag in minst 70 procent segrare på 10 lopp. Senast gjorde jag det i onsdags på Solvalla i DD-loppen. Mer om det längre ner i krönikan.

Först ska jag berätta om min hemlighet: att kunna se bakfästet på en häst och avgöra vem som är vinnare eller förlorare.

Så här går det till: Stå så nära att du har överblick på alla hästarna samtidigt, cirka 15-20 meter från staketet. Lika långt i höger sidled från att hästarna vänder upp i provstarten. Tricket är att redan i defileringen skilja hästarna åt. Främst tittar man på hästens hållning och spänst. Titta också efter om hela ekipaget känns samspelt. Exempelvis får inte sulkyn slå fram och tillbaka större än hästens rörelser, är hästen het kan hästen uppföra sig bättre loppet och mycket väl vinna men känner du inte till hästen så avstå, heta hästar är oftast ett mycket dåligt tecken men är ekipaget (kusk och häst) samspelt och hästen rör sig fint kan det vissa gånger vara ett gott tecken, lagom är bäst. Titta noga på huvudets rörelser: det ska vara mjuka fina rörelser som följer hela ekipaget. Huvudet kan både vara högrest eller mellan benen, båda är positivt. En häst med huvudet lågt är ofta fokuserad på sitt jobb. En häst med huvudet högrest ska också helst klippa med öronen, men inte avgörande, det visar att hästen är i harmoni och tycker det kul. Du tar bort hästar som har ögon som ser ut som de trillar ur, ögonvitan får inte synas. Det är tecken på stress, de vinner sällan.

Ser du att hästen gör en snabb nickande rörelse markerar den obalans eller hälta. Är hästen spänd och går på tvären och märker hårda/stumma rörelser, titta här också på kuskens rörelser. De här hästarna väljer du tveklöst bort.

Du har inte så mycket tid, det handlar om runt 5-15 sekunders avgörande. Räkna iskallt med att första gångerna blir pannkaka.

Det är handlar ganska mycket om känsla att kunna gallra ut redan i defileringen. Lite enklare är det att följa provstarten. Om du hittat några tänkbara vinnare genom att studera programmet kan du i början prova att hitta de kännetecken jag beskriver om på de hästarna. Om de inte följer mönstret är det bara att avstå. Stämmer det in, har du kanske en klar vinnare.

Välj ut så få hästar som möjligt efter defileringen och ta ställning. Fokusera sedan bara på de hästar du valt ut i provstarten, glöm de andra.

Från att de vänder upp i provstarten, tittar du efter när de accelererar från stillastående. Rullar de över snabbt och ökar längden på framsteget under accelerationen, har de bra fäste och troligtvis rätt frambalans. Ser du ett kort/runt framsteg, har de garanterat ett dåligt fäste eller saknar optimal balans.

Du kan studera framsteget redan i defileringen men det behöver inte vara direkt avgörande. Uppfattar du ett långt framsteg i både defilering och provstart är det godkänt. Hästar kan se strålande ut defileringen med ett långt fint framsteg men i provstarten under accelerationen få ett kort och stumt steg. Den stryker du direkt som vinnare.

De här hästarna ser ofta väldigt fina ut i värmningen och är ofta hårt spelade. Här kan du göra ett klipp! Alltså, den hästen som länger på steget under acceleration och får det längsta framsteget är ofta vinnaren eller gör garanterat en bra prestation.

Nu ska du ha max två hästar kvar. Det är säkert mycket läropengar innan man behärskar metoden. Själv har jag anammat metoden få gånger men vet i mitt arbete att det jag beskriver är 100% direkt avgörande för prestationen. Sedan gäller det också att kunna hästarna gentemot varandra.

Tänk också på att en häst med dåligt fäste är normalt 20-40 meter sämre än en med rätt fäste. Dåligt fäste ger också mjölksyra tidigt.

Allt det här ska du bena ut på några få minuter. Det krävs träning men ge inte upp, med tiden får du garanterat styrning på det hela och du lär dig av misstagen.

Gled in till Solvalla i onsdags för att göra ett test inför den här krönikan. Testet höll på att gå i stöpet redan efter första V64-loppet. Lämnade in min V64-lapp 1 minut innan första start och hade kryssat på för många hästar vilket innebar att min spelkassa blev ganska tunn efter inlämning av min alldeles för stora kupong. Tog beslutet att begränsa testet och förvalta mina 80 kronor väl till DD-loppen. Gick igenom värmningarna på dubbelhästarna på traditionellt vis och kom fram till de särklass finaste hästarna var 1.EBBES IGOR L.J. i första och i andra dubbeln 5.AXEL ESSKÅ.

Nu var jag väl förberedd inför Dagens Dubbel.

Det var endast en häst som klarade gallringen i DD-1. Det var Jorma Kontio med Aces Jolly Bob, det lös om honom och hjärtat slog dubbelslag. Ebbes Igor L.J imponerade inte alls efter min metod som i värmningen. Aces Jolly Bob hamnade i dödens och följde med i en 1.10 öppning och 13 första varvet. Gick på 500 kvar och bara åkte ifrån de med halva upploppet till drygt 12 gånger pengarna. Ebbes Igor L.J galopperade bort sig.

Spelade mina 80 kronor vinnare på Aces Jolly Bob. Så nu hade jag drygt en tusenlapp i fickan.

I DD-2 såg jag att Axel Esskå markerade hälta knappt synbart men den fanns där, han såg dock ändå ganska fin ut men han ratades direkt för mig som en tänkbar vinnare.

Efter defileringen blev det tre hästar som föll in i metodens kriterier: Magellan Bay, Jesper Palema och Tanja Håleryd. Efter provstarten försvann Jesper Palema tveklöst. Han såg inte alls effektiv ut i sin acceleration. Då återstod Magellan Bay och Tanja Håleryd som fortfarande glänste. Jag lirade 200 vinnare på vardera. Maggelan Bay galopperade efter 400 meter och tappade mycket, men gjorde ett bra lopp i skymundan och blev sexa trots galoppen.

Tanja Håleryd fick ett smyglopp och kom loss i lagom tid och gav övriga hästar förkylning i draget till 16,30 i odds. Jesper Palema fick bestämma i ledningen och åkte ändå dit. Axel Esskå försvann tidigt i loppet av en

galopp. Med nästan 4 000 kronor i vinst kände jag mig nöjd och åkte hem.

Jag bevisade för mig själv att min metod håller.

Klicka för originalartikeln i Aftonbladet – Doktor Trav: Gruset avslöjar vinnarna