Genomtrampsdämpare

Häst med kraftigt genomtramp i vila. Markeringen: Det är mycket vanligt att kotan slår i backen i rörelse även i låga farter.

Att hitta en enkel lösning för hästar som trampar igenom är en väldigt svår nöt att knäcka. Jag har hittat en hel del runt balanseringen men eftersom ligamenten är uttänjda så är det en tuff balansgång att gå.

Det var faktiskt Jasper Lane som fick mig att testa några nya idéer. Jasper hade kotor stora som fotbollar, min tes var att på grund av alla allvarliga skador han dragits med, så hade det skapats ett tjockt bindväv som bar ihop allting. Kontinuerlig träning var han väldigt känslig för men ju oftare han tävlade och fick vara ute dygnet runt så blev bindväven elastiskt som höll honom smidig som en katt. Skall tilläggas att han aldrig behövde behandlas vilket många veterinärer förvånats över med tanke på hur hans ben såg ut.

Det var också praktiskt i forskningssyfte att ha en häst som Kobold i stallet som i princip stod med kotan i backen. En lyckad åtgärd var en “stråle” som jag byggde upp i gummi som jag la cirka en centimeter ovanför skon. Testade också olika varianter för att ge honom ett elastiskt stöd för att efterlikna Jaspers “bindväv”.  Jag fick det att funka hyfsat med tanke på att Kobold lyckades springa in 400 000 kr och vinna några lopp. Jag trodde i början att han skulle bli den stora stjärnan men det visade sig att den sämre hästen i stallet Jasper Lane skulle överglänsa “Kobbe” med råge. Jasper var nämligen verkligen riktigt riktigt usel i början. Vill ge en särskild eloge till Jan-Åke Hoas som nötte med honom i 7-8 månader trots att han inte visade någon särskild vilja att springa.

Erik Adielsson vände och vägrade köra.

En rolig historia är när jag fick djävulen i mig och anmälde Jasper Lane till Gulddivisionen mot Sveriges bästa hästar. Det var en tuff anmälning eftersom han hade en bra bit kvar till Silver. Tyckte han kändes bra i ordning och ville testa han mot de bästa.

Erik Adielsson blev uppsatt som kusk man han var måttligt förtjust i att köra en häst som på papperet knappt hankade sig runt i Silver, Erik vände också efter några meter och pekade på kotorna – “Den här vägrar jag att köra” Efter övertalning och förklaring så åkte han ändå ut till loppet om än motvilligt med en butter min.

Efter loppet lät det annorlunda. – “Det här är den största överraskningen jag varit med om någonsin i min karriär” Erik menade på att han till och med kanske kunde ha vunnit loppet om han förstått hur startsnabb Jasper var. Istället hamnade han sist fram till upploppet och fick kryssa sig förbi världsstjärnorna med både “norsken” och “tussarna” oryckta. Erik kom in i stallet efteråt och visade hans “ballonger” till kotor för Per Lennartsson. Han skrattade och bara skakade på huvudet.

Intressant var att det var första gången barfota. Genom den skoning jag gör så hade strålen utvecklats till att likna en hundtass, så han sprang bara på strålen. Det var också efter det här loppet allt släppte på allvar och gjorde sedan många “sinnessjukt” bra prestationer. Springa bara på strålen gjorde han många gånger i sin karriär och lyckades skrapa ihop 2,2 miljoner kr med både “dojjor” och utan.

Erik var nu väldigt angelägen att fortsätta köra Jasper, så jag satte upp honom i starten efter men han var anmäld på en Stig H-häst som också var storfavorit. Det blev Jennifer Tillman som fick äran att göra Erik snorig i vindraget när hon blåste förbi . Upploppet måste ni bara kolla in – Det är helt galet –

Sammanfattningen är att många fått effekt med buffertssulor. För mig fungerar det inte på grund av att min skoning bygger på att “ta” fram den naturliga strålen ovanför skon. En buffertsula jobbar då motsatt till skillnad mot att limma på en konstruerad stråle. Bästa lösningen vore att ta fram ett “bindväv” i ett elastiskt material. Svårigheten är få det att sitta kvar och hindra grus och småsten att tränga in under.

Det är alltså fortfarande ganska svårt att få till en enklare variant så studier och tester fortsätter.

Träning och tävling medför nedbrytning och övertänjning ju äldre hästen blir. Det ger till slut en överbelastning i genomtrampet, hästen tappar fart och effektivitet. Med tiden ökar skaderisken frekvent särskilt för gaffellbanden. Kraftigt genomtramp kan också vara medfött så en genomtrampsdämpare är ett hjälpmedel som saknas av många.

Det är vetenskapligt bevisat att svenska idrottare på landslagsnivå tjänar in 60 miljoner kronor i läkarbehandlingar, genom att använda olika stöd för häl, ligament och senor.

Chatta med Anders

)
    is typing...

    Fyll i och skicka ett meddelande

    Skicka meddelande Cancel