“Runfeeling” – rehabmetod

“RunFeeling” är en rehabmetod som bygger på träna med dynamisk rörelser genom rätt vinklar och skor – Hemligheten är att i kombination träna så sakta som möjligt, vilket ger noll i skaderisk. Det visade sig att hästarna tar åt sig träningen minst lika bra (om inte bättre) som traditionell träning. Tävlingsresultaten är väl dokumenterade med flera V75-segrar.

Genom att jämföra mätvärdena med vårt sensorsystem över tid kan det vara möjligt att ta fram ett vetenskapligt träningsprogram.

Detaljerade mätvärden i kombination med en pulsmätare kan det vara möjligt att optimera sin träningsmetoder som både ökar prestationen och minskar skador.

Hjärtat orkar med hård träning men muskler, senor och ligament behöver längre tid på sig för att återhämta sig

Effekterna av faktorer, som underlag, skotyp, nedslag och steglängden är också viktiga mätvärden och är grundbulten till att hitta rätt träningsmetoder.

Under arbetets gång med Hästskoprojektet visade det sig att konceptet hade en särskild god effekt att behandla gaffelbandskador. Med enkla medel så anpassas hovvinkeln efter gaffelbandet som samtidigt ger ett dynamiskt rörelsemönster.

Gaffelbandets funktion är att stabilisera kotan och motverka övertänjning när benet belastas, och att lagra energi som sedan omvandlas till rörelseenergi.

Ett friskt och elastiskt gaffelband är alltså helt avgörande för prestationen.

Vi har påbörjat studier och tester för att utveckla en unik stötdämpare för gaffelband, ett stöd också för genomtramp och överbelastade ligament och senor! – Stödet minskar överbelastat genomtramp och samtidigt gynnar hävstångskraften som ger svikt i steget, som också kan öka prestationen för både för trav- och ridhästar.

Träning och tävling medför nedbrytning och övertänjning ju äldre hästen blir. Det ger till slut en överbelastatning i genomtrampet, hästen tappar fart, tid och effektivitet. Med tiden ökar skaderisken frekvent särskilt för gaffellbanden. Kraftigt genomtramp kan också vara medfött.

Det är vetenskapligt bevisat att svenska idrottare på landslagsnivå tjänar in 60 miljoner kronor i läkarbehandlingar, genom att använda olika stöd för häl, ligament och senor.

Chatta med Anders

)
    is typing...

    Fyll i och skicka ett meddelande

    Skicka meddelande Cancel